Boek en tentoonstelling over 200 jaar verpakken in blik08-03-2010
Het conservenblik bestaat 200 jaar en dat wordt gevierd met een prachtig boek, dat deze maand verschijnt. Tot 19 september is er een boeiende tentoonstelling in Deventer. ‘Blik op blik’ is de moeite waard.’De nadruk ligt op de vormgeving. De oude, nostalgische blikken, grote winkeltrommels of ‘moderne’ exemplaren met strakke belettering, leveren ongetwijfeld veel blikken van herkenning op’, zegt conservator van de Gemeentemusea Deventer, kunsthistorica drs. Petra van Boheemen.
‘We beginnen met de periode voor 1925’, vertelt van Boheemen. ‘Waarin blik als siervoorwerp wordt gepresenteerd. We tonen Japanse blikken en Jugendstil-blikken. Vervolgens stappen we over op blik als reclame-instrument. Na 1925 kwamen de merken op en gingen fabrikanten het blik gebruiken om het merk uit te dragen. Vervolgens maken we een sprong naar de jaren ’50, waarin koektrommels en decoratieve beschuitbussen de huishoudens overspoelen. In elk huishouden had je blikken omdat er thuis veel werd omgepakt van zakken naar blik. Voor velen zal dit deel van de expositie een feest der herkenning zijn.’
Er is een nagebouwd schap uit de jaren ’60, de tijd waarin de supermarkten opkomen. Draaiplateaus met conservenblikken, verfbussen en drankbusjes, maken de tentoonstelling compleet. In twee vitrines wordt de nieuwste technologie getoond en uiteraard is er ruimte voor exclusieve blikken en geschenkverpakkingen.
Van Boheemen is enthousiast over de audiotour ‘Mijn blik en ik’. In deze toer wordt ook aandacht besteed aan de verbinding tussen ‘low’ en ‘high culture’. Volgens Van Boheemen is het blik dat Escher ontwierp, de Icosaëder (20-vlak), het ultieme voorbeeld. Het blik, dat in 1963 werd gemaakt, is in Deventer te zien.
Collectie fors uitgebreid
Bij de zoektocht naar een auteur voor het technische deel van het boek, kwam het museum al snel bij Evert van de Weg uit. Hij heeft zijn wortels in de blikindustrie (Tomassen & Drijver, Continental Can, Impress) en was dan ook de aangewezen persoon om het meer technisch-historische deel van het boek te schrijven. De ‘blikman’ in hart en nieren werkte ongeveer een jaar aan zijn deel van het boek. Separaat werkte Mienke Simon Thomas aan haar deel.
Van der Weg is een wandelende encyclopedie als het om de productie van blik gaat. Sinds 1997 is hij al lid van de adviescommissie Stichting Nationaal Blikmuseum. Hij is verguld over de collectie Reijns. Adriaan Reijns, leverancier van machines voor de blikverwerkende industrie, verzamelde bij leven 15.000 blikken. De erven Rijns deden een schenking aan de Deventer Stichting Industrieel Erfgoed. De Stichting mocht een selectie maken (uiteindelijk zo’n 3000 blikken), maar de erven wilden wel dat er een overzichtstentoonstelling aan zou worden gekoppeld. Met ‘Blik op blik’ wordt aan die wens voldaan en voor wie de tentoonstelling niet kan zien is er het gelijknamige boek.
In VerpakkingsManagement 3 (maart 2010) vindt u een uitgebreid artikel over Blik op blik. Heeft u nog geen abonnement? Klik dan hier
Blik op blik
Historisch Museum Deventer
6 maart tot en met 19 september
Brink 56, 7411 BV Deventer, tel 0570-69 37 80 / 83
http://www.deventermusea.nl
Geef een reactie