In het begin van de vorige eeuw (+ 1900) had Adolf Veldema een drukke bakkerij aan de Voorstraat. De zaak, door hem overgenomen van vader Sipke Berends Veldema, produceerde banket, brood en beschuit. Vooral de verkoop van beschuit was een succes. Veldema leverde de rollen tot in de wijde omtrek. De vier knechten die hij in dienst had woonden bij de familie Veldema in. Eén van hen, Jan Kooistra, begon later een eigen bakkerij in Zwagerveen. Op verzoek van Veldema kwam Kooistra een aantal jaren later echter terug naar Holwerd. In 1927 begonnen ze samen een nieuwe firma: Beschuitfabriek fa. A.S. Veldema.
Veldema heeft zijn aandeel in het bedrijf circa 1948 verkocht aan Wietse Beetstra. Beetstra is maar kort mede-eigenaar geweest. In 1952 droeg hij zijn aandeel al weer over aan Jan Kooistra, die de zaak tot 1958 alleen heeft gerund. In dat jaar is het bedrijf door Kooistra verkocht aan Beschuitfabriek ‘Volharding’, nu bekend als Van der Meulen in Hallum.
(Bij de foto boven : Jan Kooistra met zijn pakesizzer Jan bij de roloven. Links en rechts de rijskasten)
Is verre familie van mij, die Adolf Sipkes Veldema.
Dat blik prikkelt mijn fantasie; ik heb er zelf ook eentje, gevonden in mijn woonplaats Hoorn.
Er staat op de voorzijde van het blik: 87 maal eerste en eereprijzen. En op de achterzijde: Parijs, Grand Prix 1932.
Wie weet hier iets van af?
Wat betekenden die prijzen destijds?
Was de beschuit inderdaad zo bijzonder dat hij zoveel prijzen won?
En wat maakte die beschuit dan zo bijzonder, behalve het grote formaat?
Groet, Gert Elzinga
Zus Visser-Veldema
Ik heb dat blik afgelopen zaterdag op een antiek- en curiosamarkt gekocht in Haarlem. Het kwam mij vaag bekend voor, alsof ik het ergens in de familie tegen ben gekomen. Weet wel dat er in de familie een Sipke voorkomt. Mijn vader kwam uit Blija, dat ligt vlakbij Holwerd, maar of ze ooit iets met een bakkerij te maken hebben gehad is mij niet bekend. Zal nog eens speuren.