De KLM overweegt om in 2009 een herhaling te doen van de legendarische Londen-Melbourne race met de DC-2 Uiver. Dat meldt de Telegraaf. Bij de Aviodrome in Lelystad is men bezig de mogelijkheden in kaart te brengen voor een herhaling van de luchtrace uit 1934. De filmbeelden hoeven ze niet meer te zoeken, want die staan hier.
“Daar komt een Uiver gevlogen en heel de lucht hoort aan hem, het zijn de Hollandse jongens van onze pracht-KLM”, zong Louis Davids in 1934. De Uiver, het Douglas DC-2 vliegtuig van de KLM, werd een wereldwijde hype in 1934 tijdens de Londen-Melbourne-race in Australië.
Er was toen een ware Uiver-hysterie in Nederland. De Uiver was het nationale symbool van Nederland. De grootste voetbalwedstrijd was er niets bij, volgens de NRC van 22 oktober 1934.
Geert Mak schrijft in ‘De eeuw van mijn vader’:
“Het hele land gaf zich over aan Uiverspeldjes, Uiversigaren, Uiverliederen, Uiversouvenirborden en Uivermenu’s in het restaurant. Een kind werd opgescheept met de naam Uivertje en voor kippen en vogels werd Uiverkrachtvoer op de markt gebracht. Even had Nederland weer een handvol echte helden.”
Duizenden mensen stonden te wachten op nieuws van de Uiver bij het kantoor van de KLM en abonnees van de NRC mochten tot diep in de nacht de krant bellen voor een update van het Uiver-nieuws.
De Londen-Melbourne-race, waar de Uiver aan meedeed, was een initiatief van snoep- en chocoladefabrikant Sir MacPherson Robertson. Hij wilde het honderdjarige bestaan van Melbourne en de Australische staat Victoria vieren met een luchtrace van bijna 20.000 kilometer. De Engelsen, Amerikanen, Duitsers en Italianen gingen de race in met speciaal gebouwde race-vliegtuigen. Nederland kwam met een normaal lijnvlucht-toestel, de Uiver. Dit was het eerste toestel van de KLM dat helemaal van metaal was, en niet van hout en linnen zoals de Fokker-toestellen. Het is ook het eerste KLM-toestel met de karakteristieke ronde vormen. Alle KLM-vliegtuigen hadden in die tijd vogel-namen. Uiver is Brabants dialect voor ooievaar.
De KLM wilde wel eens laten zien dat hun Uiver, met passagiers en een paar honderd kilo post, hetzelfde kon als de race-vliegtuigen van andere landen. En dat lukte.
De race was een vlucht van 20.000 kilometer van Londen naar Melbourne. De Uiver moest een noodlanding maken op het laatste traject, maar werd weer op weg geholpen door de bevolking van het stadje Albury, die het toestel uit de modder trokken. De Uiver landde na 90 uur in Melbourne en won daarmee de eerste prijs in de handicap-race (race met ballast) en de tweede prijs in de snelheids-race.
Het vliegtuig stond in de jaren 30, de jaren van economische crisis, symbool voor de nieuwe tijd. Gestroomlijnd, de nieuwste technische snufjes, snel, luxe.. Er ontstond een wedloop in techniek tussen de verschillende landen, met wedstrijden, rally’s en demonstraties.
In de Polygoon-journaals is te zien hoe de Uiver-bemanning juichend wordt opgewacht door een menigte op Schiphol. “Een nationale feestdag” is de overwinning van de Uiver, volgens de commentaarstem. Ook de landing van andere vliegtuigen in de jaren dertig is een feestelijk gebeuren. Bij de terugkomst van de Pelikaan zorgde de KLM voor ‘vuurpotten’ voor de verkleumde kijkers, die juichend en zingend de bemanning opwachtte.
http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/34998461/
Geef een reactie