Al vier generaties lang wijdt de Friese bakkersfamilie Van der Meulen zich met hart en ziel aan één doel:
Het bakken al meer dan 100 jaar meesterlijk lekkere bakkerij producten, die met liefde voor het vak worden gemaakt.
Van der Meulen de Meesterbakkers heeft een rijke historie als familiebedrijf.
Al in 1910 richt Hessel van der Meulen in het Friese Ferwerd een kleine ambachtelijke beschuitbakkerij op. Al snel is de hoge kwaliteit een begrip in het Noorden van het Land. Veel bakkers in de omgeving besluiten te stoppen met hun eigen beschuitproductie en de beschuit in te kopen bij Van der Meulen.
De vraag naar Van der Meulen Bakkers Beschuit blijft sterk groeien en al snel is uitbreiding noodzakelijk. Het bedrijf verhuist naar Hallum, waar een grote, speciaal voor beschuit ingerichte bakkerij wordt gebouwd onder de naam “De Volharding”. Na het grote succes van Van der Meulen volgt in 1924 een desastreuze brand die het gehele bedrijf stillegt. In hetzelfde jaar wordt de bakkerij weer herbouwd en is weer operationeel. Inclusief de grote trots van het bedrijf: de eerste kettingoven van Nederland. In 1930 start de tweede generatie met het exporteren van beschuit naar Amerika onder het motto: ” the more you eat the more you want!”
Succes en rampspoed blijven elkaar afwisselen als door een tekort aan grondstoffen de bakkerij gedurende de Tweede Wereldoorlog meerdere malen stil komt te liggen.
Hessel van der Meulen Junior, (de 3e generatie) neemt in de jaren 60 het roer in handen. Een nieuwe periode van groei breekt aan. Het begin van de jaren 70 staan in het teken van de introductie van de Melba Toast en de eerste echt opzet van export naar Engeland. In 1978 is het wegens een tekort aan ruimte noodzakelijk de Melba Toast productie te verhuizen naar het dichtbij gelegen industrieterrein.
In 1985 wordt het beschuit- en Melba Toast assortiment uitgebreid met roggebrood door de overname van Van der Veer’s Fries Roggebrood bakkerij te Broeksterwoude. Ook handelsproducten zoals lange vingers, stroopwafels en Jodenkoeken worden aan het assortiment toegevoegd. Export is inmiddels een belangrijke bron van inkomsten geworden.
Begin jaren negentig neemt onze huidige algemeen directeur Johannes van der Meulen de leiding over. In 1997 wordt besloten om terug te keren naar de kern, het produceren van Bakkers Beschuit, Fries Roggebrood en Melba Toast.
Van der Meulen Meesterbakkers is nu een internationale onderneming die Melba Toast, Beschuit en Fries Roggebrood levert aan meer dan 40 landen wereldwijd. Er werken bij Van der Meulen circa 120 medewerkers.
Bron: http://www.demeesterbakkers.nl/Default_triple.aspx?Tabid=140
Geef een reactie